O.R.S. Lek en Linge
Leuk en Leerzaam! Klik hier om in te loggen Klik hier om te zoeken

Echt Lek en Linge volgens Marijn, oud-leerling tweetalig vwo


[blue][quote-left][/blue]Wat leuk om herinneringen op te halen aan mijn tijd op Lek en Linge. Het is al wel weer even geleden dat ik in Culemborg naar school ging. Ik denk er met veel plezier aan terug en met mijn tweetalige opleiding had ik een vliegende start op de Universiteit. Met een groepje waar ik toen bij in de klas zat ben ik nog steeds hechte vrienden.

 
De hoofreden om voor Lek en Linge te kiezen was het tweetalig onderwijs. Daar begonnen ze dat jaar voor het eerst mee. Ik had vertrouwen in de opzet en hou van nieuwe prikkels en een uitdaging. Het voelde als een grote kans om iets heel nieuws te proberen. Ik ben blij met mijn keuze. Vanaf het begin liep het allemaal soepel en ik heb eigenlijk niet gemerkt dat het nieuw was, of dat ze moesten zoeken naar de juiste aanpak. Het was toen al heel gedegen.

 
Omdat we de eerste en enige groep waren die tweetalig onderwijs kregen zijn we heel hecht geworden met elkaar. Samen met de goede sfeer op school heeft dat er wel aan bijgedragen dat ik een hele fijne schooltijd heb gehad. Mijn hang naar avontuur kon ik naar hartenlust invullen op Lek en Linge. Ik heb zoveel gaafs meegemaakt tijdens uitwisselingen en excursies! Bijvoorbeeld naar Eastbourne in Engeland of de uitwisseling met een student uit Denemarken.

 
Ik vond het ook leuk dat het aanbod zo breed is. Ik speelde bijvoorbeeld veel piano en tijdens de extra muzieksessies op vrijdag voor de schoolmusical ben ik daar echt in gegroeid. En kon ik kennismaken met andere muziekstijlen. Ook leerde ik daar weer andere leerlingen kennen, dat was heel gezellig en relaxed.

 
Waar ik ook veel aan heb gehad is dat ik brugklassers mocht begeleiden. Samen met de mentor en een andere student ben je er dan voor leerlingen uit de brugklas. Daar heb ik mijn eerste ervaring gehad met coachen en begeleiden.
Voor mij was het vrij snel duidelijk dat ik voor profiel Natuur en Techniek zou kiezen. We kregen daar wel begeleiding in en we hebben er ook over gesproken. Maar ik hou nu eenmaal erg van techniek en het past goed bij me.

 
Op de eindexamens voelde ik me goed voorbereid en daarom vond ik dat niet meer zo spannend. Het afscheid nemen van school vond ik wel een gek idee. En tegelijkertijd ook mooi dat het weer tijd was voor iets nieuws. Met het internationale reisprogramma van Lek en Linge hebben we een bijzondere afscheidsreis gemaakt. Met sponsors en door zelf te sparen hebben we de Transsiberiƫ Express kunnen doen. Van Moskou naar Beijing in ongeveer aan maand met natuurlijk veel mooie tussenstops.

 
De overgang naar Luchtvaart-, en Ruimtevaarttechniek in Delft ging eigenlijk ook goed. Vanaf het tweede jaar zijn alle colleges daar in het Engels en ik merkte wel dat ik een voorsprong had door mijn internationale achtergrond op Lek en Linge. De afgelopen jaren heb ik ook veel van de wereld mogen zien. Zo heb ik in Kenia gewerkt voor een start up in windenergie. En in India mijn expertise ingezet voor een project met zonne-energie voor mijn minor International Entrepeneurship en Development. Na een aantal succesvolle stages ben ik uiteindelijk met veel plezier aan de slag gegaan bij ASML. Het avontuur bleef lonken en inmiddels woon ik samen met mijn vriendin in New Zeeland.

 
Dat is ook mijn tip voor leerlingen. Ontdek wat goed voelt en waar je veel lol in hebt. En durf je daar met passie op te storten. Probeer daarbij onzekerheden en meningen van anderen los te laten, al is dat natuurlijk moeilijk. En gebruik alle kansen die je hebt om je te ontwikkelen. Nieuwe dingen leren is veel te leuk![blue][quote-right][/blue][blue][handwriting]Marijn, oud-leerling, tweetalig vwo[/handwriting][/blue]