O.R.S. Lek en Linge
Leuk en Leerzaam! Klik hier om in te loggen Klik hier om te zoeken

(tweetalig) gymnasium

Haal het beste uit jezelf op het gymnasium. Op een school waar jij je thuis voelt. Op Lek en Linge kun je ook kiezen voor tweetalig gymnasium. Samen kijken we wat jij nodig hebt. En wat je leuk vindt om te doen. We helpen je stap voor stap om zelfstandig te leren en zélf te onderzoeken. Zo bouwen we aan een mooie toekomst. Je kunt meer dan je denkt!

Grieks, Latijn en de Klassieke oudheid

Op gymnasium krijg je naast de andere vakken van het vwo ook Grieks en Latijn. Je leert de talen en krijgt veel kennis over het oude Griekenland en het Romeinse Rijk. Daar heb je veel aan! Je begrijpt moderne talen als Frans, Spaans en zelfs Engels en Nederlands beter. En wist je dat ook moderne schrijvers gebruik maken van de Klassieke Oudheid? Neem de boeken over Harry Potter en Percy Jackson. En ook in films als Hercules, Wonder Woman en The Hunger Games zie je de Klassieken terug. Houd je van een uitdaging? Dan zit je goed op Lek en Linge. Ook voor gymnasium leerlingen hebben we een breed aanbod aan interessante extra opdrachten. 

Tijd om te wennen

Op Lek en Linge start je op de brugklaslocatie. Daar zit je met alle brugklassers bij elkaar. Zo kun je elkaar rustig leren kennen en wennen aan onze school, de docenten en de nieuwe vakken. Naast de vwo-vakken krijg je in de brugklas ook Latijn. En je kiest twee onderwerpen waar jij je verder in wilt verdiepen. Bijvoorbeeld het project ‘Variae Artes’. Zo leer je meer over de tijd van de Grieken en Romeinen. Of je kiest uit de andere projecten: techno, sport, media & maatschappij, theater, ict, kunst en muziek.


Welke projecten ga jij kiezen?

Mentor

Om je meteen vanaf het begin te helpen krijg je een mentor. Met je mentor bespreek je hoe met het je gaat. Of je het naar zin hebt op school en hoe het gaat het met je cijfers. Als er thuis dingen aan de hand zijn, is je mentor er ook voor je.

Tweede en derde klas

We dagen je graag uit en helpen je om het beste uit jezelf te halen. Vanaf de tweede klas staat naast Latijn ook Grieks op je rooster. Je leest en vertaalt teksten die in deze talen geschreven zijn. En om de verhalen beter te kunnen begrijpen duik je in de Klassieke Oudheid: mythologische verhalen, kunst en geschiedenis, want bij Latijn en Grieks leer je de taal èn de cultuur!

Aan het eind van de derde klas is er een feestelijke bijeenkomst. Daar laat je aan je familie en vrienden zien wat je op het gymnasium hebt geleerd. Je krijgt dan ook een certificaat voor de onderbouw uitgereikt. Het getuigschrift voor de drie jaar werk dat je hebt verricht als gymnasium-leerling.

Bovenbouw: op naar de toekomst!

Na drie jaar ga je door in de bovenbouw. Daarvoor kies je samen met je mentor en decaan een profiel dat bij jou past. Ook besluit je of je verder wilt gaan met Grieks of met Latijn. Stap voor stap werk je toe naar je profielwerkstuk en eindexamens waarmee je jouw tijd op Lek en Linge afsluit. Meer weten? Lees verder over wat je allemaal leert in de bovenbouw.


Meer over profielkeuze en de bovenbouw

Ontdek het zelf, je kunt meer dan je denkt!

Veel van wat je op het gymnasium leert, kun je ook nog in het echt - buiten de school - zien. Daarom gaan we op excursie: naar Archeon, Xanten, Trier en zelfs Athene en Rome. Ook bezoeken we theater- en filmvoorstellingen en musea. En kun je meedoen aan kenniswedstrijden en theaterproducties of modules van exacte vakken volgen aan een universiteit of hogeschool. Wil je echt uitgedaagd worden: doe dan mee aan Brainskills. Ben je goed in taal? Ga dan voor een internationaal erkend diploma voor Frans of Spaans. 

Wereld buiten de lessen om

Naast de lessen op school bieden we een breed aanbod om je verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld op het gebied van kunst & cultuur, sport, ondernemerschap, talen, wetenschap of burgerschapsvorming. Kijk zelf maar eens wat je aanspreekt! 

Tweetalig gymnasium

Ben je goed in Engels en houd je van een extra uitdaging? Dan is tweetalig gymnasium (tgymnasium) misschien iets voor jou. Je volgt de meeste vakken in het Engels en je verdiept je in internationale gewoontes en culturen. Dat doe je door bijvoorbeeld op excursie naar het buitenland te gaan. Ook doe je mee aan clinics, projecten en activiteiten. In de onderbouw haal dan je Cambridge First Certificate of English. In de bovenbouw streef je naar het halen van je Cambridge Certificate of Advanced English en het Internationaal Baccalaureaat voor Engels. Zo vind je makkelijker je weg in een wereld waar grenzen steeds meer vervagen. Do you want to know more?

Meer over tweetalig onderwijs

Onderwijs op maat

Op Lek en Linge krijg je onderwijs dat bij jou past. Heb je extra begeleiding nodig? Dan is je mentor er voor je. Ook kun je bij een specialist terecht voor extra begeleiding. Bijvoorbeeld bij dyslexie of faalangst. Vind je het moeilijk om thuis huiswerk te maken? Dan is de huiswerkklas misschien iets voor jou. 

Meer weten of aanmelden?

Je bent van harte welkom op Lek en Linge. Kom naar een Open Dag of neem telefonisch contact op met Marjolein Spreeuwers, teamleider atheneum-onderbouw (0345-512833 of spr@lekenlinge.nl). We vertellen je graag meer. 


Weet je al dat je naar onze schoolt wilt? 

 

Meld je aan!