O.R.S. Lek en Linge
Leuk en Leerzaam! Klik hier om in te loggen Klik hier om te zoeken

Goede Doelendagen

Jezelf inzetten voor een mooiere en eerlijkere wereld is een belangrijk ideaal dat onze school mee wil geven aan haar leerlingen. Om dit te bereiken wordt er om de twee jaar een Goede Doelendag georganiseerd. Hierbij komen leerlingen en medewerkers van Lek en Linge op allerlei manieren in actie om geld in te zamelen voor een bepaald hulpverleningsproject. De laatste tien jaar zijn dat het gehandicaptenproject Familias Especiales in Nicaragua, School #88 in Mongolië en een naaiatelier en fietsenplan in Zuid-Afrika.


De keuze voor buitenlandse projecten, waarbij leerlingen ook op reis gaan, is een bewuste keuze van Lek en Linge, sinds kort ook UNESCO-school. 

Onderdeel van deze reizen naar het buitenland is dat leerlingen activiteiten doen samen met de jongeren daar. De ervaringen kunnen ze bij terugkomst weer overbrengen aan de andere leerlingen op Lek en Linge. Niet alleen wereldburgerschap en intercultureel leren, maar ook mensenrechten en duurzame ontwikkeling zijn centrale thema's van het UNESCO-gedachtegoed.


“Natuurlijk kun je denken: in Nederland zijn er toch ook mensen die het niet gemakkelijk hebben. Dat neemt niet weg dat de armoede, de uitzichtloosheid en het gebrek aan kansen op veel plekken in de wereld van een heel andere orde zijn dan in ons land. Wij vinden het belangrijk dat we regelmatig stilstaan bij onze eigen bevoorrechte positie in Nederland." 

- Mark van Dooren, activiteitencoördinator


Het hart van de Goede Doelen-Actie bestaat uit gemotiveerde leerlingen die hun best willen doen voor een ander en graag iets moois neerzetten. Bijvoorbeeld de 24-uurs-radio-actie, de 24-uurs-les-marathon, 24-uur-niet-eten. Door de grote inzet van leerlingen en medewerkers kunnen de goede doelen rekenen op belangstelling en financiële steun, wat daadwerkelijk verschil maakt.