O.R.S. Lek en Linge
Leuk en Leerzaam! Klik hier om in te loggen Klik hier om te zoeken

Vmbo-t bovenbouw

In de bovenbouw gaan we dieper in op de theorie. Ook hou je je bezig met jouw toekomst ná het vmbo. Wat vind je leuk, waar ben je goed in en wat heb je nodig om je verder te ontwikkelen? Je kiest een profiel dat daarbij past. Wil je naar het mbo, de havo of kies je een andere weg? Wij helpen je graag om het beste uit jezelf te halen. En bieden je mogelijkheden binnen én buiten de school.

Welk profiel past bij jou?


In het derde leerjaar kies je nog specifieker voor een profiel. Dat is afhankelijk van het vakkenpakket dat je aan het eind van het tweede jaar hebt gekozen. Je moet nog twee vakken laten vallen. Op Lek en Linge kies je uit:

  • Techniek
  • Economie
  • Zorg en Welzijn
  • Landbouw

Of een combi van meerdere profielen!

We helpen je natuurlijk graag bij je keuze. In het vierde jaar richt je alle aandacht op de examenvakken.

Doorleren op mbo of havo

Om te kunnen werken in een bedrijf of instelling moet je na het halen van je diploma altijd doorleren. Je kunt kiezen of je een beroepsopleiding op het mbo gaat doen of naar de havo gaat.


Hieronder zie je enkele mogelijkheden:

Op de toekomst voorbereid

Om je te helpen een goede keuze te maken ga je je vanaf de derde klas oriënteren op beroepen en de opleidingen die er zijn. Je leert meer over de mogelijkheden in het werkveld en wat je daarvoor nodig hebt.


We bezoeken het ROC (regionaal opleidingscentrum) en gaan kijken bij bedrijven. Onze mbo-route heeft extra aandacht voor de overgang van het vmbo naar het mbo. Daardoor kun je makkelijker instromen in een beroepsopleiding op het mbo.

Weet je al dat je naar de havo wilt en kunt? Dan kan je in zeven theoretische vakken eindexamen doen. Op die manier is de overstap naar de havo een stuk makkelijker.

Sport, kunst of design & innovation

In de bovenbouw ga je verder met sport, kunst of design & innovatie. Zo kun je kiezen voor twee uur extra sport in de week. En je kunt er zelfs examen in doen!
Op het gebied van kunst bieden we een intensief programma aan, zowel binnen als buiten de school. Dus leef je uit! Je kunt zelfs kiezen voor beeldende vorming als examenvak.
Of verdiep je verder in design en innovatie met de Informatietechnologie theoretische leerweg (ITTL)-route. Je leert meer over grafisch ontwerpen, Photoshop en Illustrator. En meer over techniek: het ontwikkelen van games, bouwen van websites en robotica. 

Maatschappelijke stage

In de derde klas doe je een maatschappelijke stage van minimaal twintig uur. Een deel vindt plaats tijdens de landelijke actie van NL-doet. De rest doe je in je vrije tijd. In de samenleving zijn we allemaal met elkaar verbonden en het is belangrijk om elkaar te helpen. En het is natuurlijk hartstikke leuk! Doel van de maatschappelijke stage is ook dat je kennismaakt met organisaties die vrijwilligerswerk doen.

Buitenlandse excursies

Elk jaar organiseren we voor de leerlingen in de derde klas verschillende buitenlandse excursies. We bezochten bijvoorbeeld al grote steden in Europa. Zoals Londen, Parijs en Barcelona. Ga mee en leer over andere culturen en gebruiken. En het is natuurlijk heel gezellig. De excursie is niet verplicht. De leerlingen die thuisblijven, gaan gewoon naar school en krijgen in die week andere opdrachten.

Onderwijs op maat

Op Lek en Linge krijg je onderwijs dat bij jou past. We bieden onderwijs op maat met extra begeleiding en uitdaging, afgestemd op jouw behoefte.

Heb je extra begeleiding nodig? Dan is je mentor er voor je. Ook kun je bij een specialist terecht voor extra begeleiding. Bijvoorbeeld bij dyslexie of faalangst. Vind je het moeilijk om thuis huiswerk te maken? Dan is de huiswerkklas misschien iets voor jou.

Wil je juist meer uitdaging? Bijvoorbeeld door eerder examen te doen in een vak dat je goed ligt? Een vak af te sluiten op een hoger niveau? Of alvast starten met een andere opleiding of stage? Dan staan onze maatwerkcoaches voor je klaar.

Meer weten en aanmelden

Je bent van harte welkom op Lek en Linge. Kom naar een Open Dag of neem telefonisch contact op met Dennis Bosch, teamleider vmbo-bovenbouw (0345-512833 of bod@lekenlinge.nl). We vertellen je graag meer. 


Weet je al dat je naar onze schoolt wilt? 

Meld je aan