O.R.S. Lek en Linge
Leuk en Leerzaam! Klik hier om in te loggen Klik hier om te zoeken
27-10-2020, 11:13 uur in de Lingeborgh Geldermalsen

Project Duurzaamheid & techniek voor alle leerlingen van klas 1 en 2

In de laatste week van september hebben alle leerlingen van De Lingeborgh uit klas 1 en 2 deelgenomen aan de Week Duurzaamheid & Techniek bij Geofort in Herwijnen. Gedurende vijf dagen fietsten groepjes leerlingen van ongeveer 100 stuks voor workshops en doe activiteiten naar het fort.

Inbreng vanuit veel bedrijven
Platform Techniek Rivierenland in de persoon van Wilma de Wolf verbond veel partijen om jongeren op een aansprekende manier in aanraking te brengen met techniek en duurzaamheidsvraagstukken. Vanuit het Opleiding Centrum Rivierenland (OCR) Geldermalsen leverden opleidingsbedrijven kennis en materialen. Andere techniekbedrijven zorgden voor aansprekende demo’s of sponsorden verbruiksgoederen voor de workshops. Vanuit Wij Techniek (OTIB) werd een interactief vragenspel geboden met inhoudelijke thema’s als werking van windmolens en aardwarmte en werd in de aikido workshop kennis over menselijke beweging met techniek verbonden om inzicht te geven in hoe robots werken.

Doe en denk workshops
Leerlingen zochten op het fort de beste plek voor zonnepanelen, kwamen via een spel in aanraking met sensoren en op het kampvuur braadden ze vegetarische worstjes. Er waren praktische workshops waarbij leerlingen met milieuvriendelijke verf teamschilderijen maakten met duurzame thema’s en bankjes met tegelmozaïek beplakten. Ze maakten hun eigen smartphone-houder met uitleg over een solar powerbank voor duurzaam opladen. Tot slot nog een workshop over huizen isoleren en tiny houses om daarna met bamboestokken zelf een stevige constructie te bouwen.

Knowhow, middelen en locatie
De technische kennis en kunde komt vanuit de OCR opleidingsbedrijven en de Geofort docenten; vrijwilligers begeleiden de workshops om de leerlingen door denken en doen zelf te laten ontdekken. De middelen werden ter beschikking gesteld door een groot aantal techniek bedrijven. Windpark Deil leverde vanuit de eigenaren Betuwewind, Eurus Energy en Pure Energie een stevig bijdrage om deze pilot te ontwikkelen en uit te voeren door de Lingeborgh leerlingen van klas 1 en 2. Op de mooie locatie van Geofort werd zo een rijk en afwisselend programma aangeboden. Ook testte Geofort het door hen ontwikkelde energietransitie-spel. Leerlingen kwamen met waardevolle feedback om het spel nog leuker en beter te maken.

Al met al was dit een week met een zeer afwisselend programma, waar de leerlingen veel over duurzaamheid en techniek leerden. De leerlingen sluiten het project op school af met een reflectie-opdracht voor tips en tops over het programma en een doorkijk naar toekomstige opleidingen en beroepen op gebied van duurzaamheid en techniek. Het project past zo in het loopbaanoriëntatie programma van de Lingeborgh dat in het derde en vierde leerjaar zal worden voortgezet om de leerlingen te ondersteunen bij het maken van een bewuste keuze voor een vervolgopleiding en beroep.

Met dank aan:
Betuwewind, Prefab Fabriek Culemborg, Van Drenth Buighout & Multidesk Culemborg, Pfeiffer Vacuüm Culemborg, BMN Bouwmaterialen Culemborg, Tegels in Huis Zetten, Gamma Tiel, Van Vonderen Tiel, Metaglas, Bouwmensen Rivierengebied, Schildersvakopleiding Geldermalsen, InstallatieWerk Midden, OBM Riva en anderen.