O.R.S. Lek en Linge
Leuk en Leerzaam! Klik hier om in te loggen Klik hier om te zoeken
30-10-2020, 11:15 uur in Locaties Culemborg

9 teams van 3 scholen strijden in Battle of the Boats Rivierenland

Lek en Linge doet mee met 6 teams

Negen teams bestaande uit leerlingen van Lek en Linge, Koningin Wilhelmina College (KWC) en ROC Rivor doen mee aan de eerste editie van Battle of the Boats Rivierenland. Lek en Linge doet met maar liefst zes teams mee aan deze derby. Onze docenten Caspar ten Berge en Arno Hoeve begeleiden de teams van Lek en Linge. 


De daadwerkelijke race tussen de boten is pas in april, maar de battle is al begonnen. Onze leerlingen starten volgende week met het ontwerpen van een boot, waarbij alle creativiteit en technisch vernuft worden ingezet.

Niet alleen de snelste boot wint

Er wordt gestreden om een indrukwekkende wisselbeker. Winnen van de battle kan op drie onderdelen: snelheid, creativiteit en duurzaamheid. Spelregels zijn er natuurlijk ook: naast de maximale afmetingen van 3 x 4 meter en niet meer dan 0.75 m diep, moet geracet worden met vier personen aan boord en mag voor de voortbeweging alleen gebruik gemaakt worden van spierkracht en wind. De materiaalkeuze staat vrij, maar deze moet wel duurzaam zijn. Dat wil zeggen: gerecyclede materialen of materialen die opnieuw te gebruiken zijn. 

Samen met bedrijven uit de regio

Ieder team bestaat uit zes leerlingen en een docent en wordt gekoppeld aan een bedrijf dat de leerlingen gaat inspireren en begeleiden bij de bouw. Bedrijven als Bouwbedrijf Van Dillen, Heijmans Bouw Parijsch en de Coöperatie van Makers uit Culemborg en Bouwbedrijf De Vree & Sliepen uit Tiel doen al mee. ‘Inhoudelijk ontdekken de deelnemers ook wat er technisch mogelijk is, nu en in de toekomst. En ze ervaren wat het betekent om samen te werken aan een concreet doel’, zegt Cécile van den Boogaard, aanjager verbinding arbeidsmarkt-onderwijs en initiatiefnemer voor Hub Rivierenland (een platform om jongeren allerlei toekomstkansen te laten ontdekken). 


Voor de Battle of the Boats Rivierenland werken de scholen, de bedrijven, de gemeente Culemborg en stichting Hub Rivierenland samen. De bedrijven, maar ook Fruitdelta Rivierenland, Rabobank West-Betuwe en Steunfonds PCI sponsoren het techniekevenement. 

Ties Granzier is erbij

Na het ontwerp gaan de teams een schaalmodel bouwen. Het echte vaartuig wordt van 19 tot en 22 april volgend jaar door het team gebouwd, samen met specialisten van de betrokken bedrijven. De Battle of the Boats is op 23 april in Parc de Triomphe in nieuwbouwwijk Parijsch in Culemborg. YouTuber Ties Granzier, bekend van zijn zelfgebouwde ducttapeboot, wenst de scholieren in Rivierenland succes. Hij is volgend jaar april van de partij bij de Battle of the Boats. 

Volg Battle of the Boats

Je kunt de ontwikkelingen en initiatieven volgen via onze eigen insta en @battleoftheboatsriv.
Op YouTube : Battle of the Boats Rivierenland. Ties Granzier vertelt hier over de Battle of the Boats
Kijk hier de livestream van de Kick off terug